duminică, 22 februarie 2015

Energizarea si restructurarea coloanei vertebrale. POSTURI HATHA YOGA speciale pentru spate.

Posturile Yoga ofera spatelui un antrenament unic, crescand flexibilitatea coloanei si intarind muschii spatelui ceea ce contracareaza stresul si agitatia zilnica  care ne poate duce inevitabil la dureri de spate.

In lumea moderna, stresul mecanic si statul pe scaun ne intepeneste soldurile si ne tensioneaza muschii gatului si ai umerilor. Din cauza posturilor neglijente de zi cu zi, a lipsei de miscare si energie, putem experimenta diferite dureri de spate, de cap si totdata putem avea un nivel de respiratie extrem de scazut care poate sa ne impacteze negativ calitatea vietii.

Posturile Yoga aduc coloanei un antrenament extraordinar. 

Coloana vertebrala este axul central care impreuna cu articulatiile si muschii realizeaza cadrul suport pentru trunchi si membre.

Flexibilitatea coloanei este remarcabila.  Ne lasa sa ne rasucim si sa ne aplecam corpul inainte si inapoi. Aceste miscari sunt posibile datorita structurii coloanei care consta intr-o serie de oase numite vertebre.
Acest teanc format din mai bine de 30 de vertebre suporta greutatea partii superioare a corpului si  gazduieste maduva spinarii. Sistemul nervos transmite semnale ce controleaza miscarile corpului si comunica senzatiile.

Vertebrele care alcatuiesc coloana vertebrala, nu sunt ordonate direct una peste alta. Intre ele se afla un spatiu, mentinut prin placute fibrocartilaginoase, numite discuri intervertebrale.
Aceste discuri  mentin vertebrele pentru a nu se freca una de alta  si se comporta ca un tampon natural de absorbtie a socurilor.
Cand sari de exemplu, discurile sunt pe post de amortizoare pentru a proteja vertebrele.

Cele 4 curbe naturale ale spatelui sunt cunoscute precum „ zona cervicala, toracele, lombarul, sacrala.

Pe masura ce crestem cateva dintre vertebre se sudeaza si inevitabil coloana isi pierde din flexibilitate.
Coloana adulta dezvolta curbe concave si convexe pentru a lua forma unui „ S” alungit.

Posturile Yoga intind si antreneaza diferite sectiuni ale coloanei vertebrale in diferite unghiuri pentru a crea flexibilitate.
Posturile cu cele mai evidente beneficii pentru coloana vertebrala sunt aplecarile in fata, in spate si rasucirile.
Aceste posturi mentin si restructureaza structura de suport a coloanei precum: ligamente care leaga vertebrele intre ele, articulatiile coloanei vertebrale si discurile dintre vertebre precum si muschii din apropiere. 
Posturile yoga ne ajuta totodata sa corectam orice curba nenaturala a coloanei care s-a instaurat din cauza unor pozitii gresite de zi cu zi.
O coloana flexibila  hraneste lichidul cerebrospinal care inconjoara maduva sinarii si permite pranei sa curga liber prin cei sapte centri energetici ai corpului.

Cele mai cunoscute si benefice posturi pentru spate sunt:

Sirsasana; Sarvangasana; Supta Padangustasana; Janu Sirsasana, Parivrtta Janu Sirsasana; Paschimottanasana; Marichyasana; Ardha Matsyendrasana;  Adhomukha Svanasana; Ustrasana; Salabhasana; Dhanurasana; Setubandhasana; Bhujangasana;

Te poti inscrie online  la o clasa de Hatha Yoga aici: "qyogaflow@gmail.com"
La prima sedinta ai 50 % reducere.

Deviatiile coloanei vertebrale


Coloana vertebrala are o curbura fiologica normala : in zona cervicala si in zona lombara exista un grad fiziologic de lordoza (fig. 1  si 3) iar in zona toracala exista un grad fiziologic de cifoza (fig. 2). Modificarile patologice de ax ale coloanei vertebrale - exagerarea curburii fiziologice sau aparitia unor curburi in afara celor fiziologice - reprezinta afectiuni ale coloanei vertebrale.

Cifoza (fig. 2) este deviatia coloanei vertebrale in planul vertical. Cifoza se manifesta prin curbarea accentuata a coloanei, spre in fata, in regiunea toracica, provocand cocoasa. Cifoza poate fi compensata printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru refacerea echilibrului coloanei.
Lordoza (fig. 3) este o modificare a curburii fiziologice a coloanei vertebrale in zona lombara. Lordoza se manifesta prin accentuarea curburii, spre in fata.
Scolioza (fig. 4) se manifesta prin aparitia unor curburi ale coloanei vertebrale, mai ales in regiunea lombara, in plan frontal, coloana luand forma literei "C", urmata de multe ori de o modificare compensatorie care apare in zona invecinata, coloana vertebrala fiind in forma literei "S". Aceasta deformare "S" vizibila din spate, poate fi orientata spre dreapta sau spre stanga, in functie de greselile de pozitie ale coloanei.
Netratate, cifoza, scolioza si lordoza duc la aparitia unui aspect inestetic al spatelui dar mai ales la aparitia durerilor de spate.
Te poti inscrie online  la o clasa de Hatha Yoga aici: "qyogaflow@gmail.com"
La prima sedinta ai 50 % reducere.

 Daca ti-a placut acest articol m-as bucura sa il redirectionezi si prietenilor tai.

Documentatie : A little course in Yoga – Dorling Kindersley www.dk.com
Light on Yoga : B K S Iyengar. Editura Mix.
Web:Notiuni de anatomie ale coloanei vertebrale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu