luni, 6 octombrie 2014

Despre Chakre si intelepciunea lor

" Suntem intr-un cerc
Fara inceput si fara sfarsit
De la marile galaxii in forma de spirala, aflate la distante de mii de ani lumina, 
pana la trilioanele de atomi, care se rotesc intr-un graunte de nisip, 
universul este format din roti de energie care se invart." Anodea Judith
Este fabulos momentul cand iti acorzi ocazia sa te deschizi, sa te cunosti mai bine, prin prisma naturii tale universale. Inainte de a intra in detalii legate de intelepciunea chakrelor, as vrea sa te gandesti la 3 intrebari care te vor ajuta sa intelegi mai bine sistemul chakrelor.
  1. Cand intampini o provocare la nivel de iubire, ce parte a corpului o simti afectata?
  2. Cand intampini o provocare din cauza stresului sau a prea multor ganduri, ce parte a corpului o simti  afectata?
  3. Gandeste-te la sintagma pe care cu totii o stim, aceea ca suntem " minte-trup-suflet"  ai fost vreodata martorul vreunei situatii sau ai simtit personal nevoia sa te rogi unei forte, intangibile, superioara tie, precum, Dumnezeu, Iisus sau alti Sfinti?
Teoretic raspunsurile ar fi  "Inima, Cap si Da"  insa in urma unui chestionar, facut pe aceasta tema, am observat faptul ca exista si alte alegeri. Indiferent de raspuns, exista explicatii prin care, intelegand intelepciunea chakrelor, ne vom putea elibera de durere, atat la nivel fizic cat si energetic.
" In interiorul fiecaruia dintre noi se invart sapte centri energetici principali in forma de roata, numiti chakre. Intersectie a fortelor vitale, fiecare chakra reflecta un aspect al constiintei, esential pentru viata noastra. Impreuna, cele 7 chakre alcatuiesc o formula profunda a totalitatii, in care sunt integrate minte trup si suflet. 
Chakrele sunt centri organizati pentru primirea, asimilarea si transmiterea energiei vitale." Anodea Judith

"Primele mentiuni ale chakrelor au aparut in  epoca Vedelor aceasta fiind, cea mai veche traditie scrisa din India. Apoi au aparut "Upanisadele", scrise cu circa 600 de ani iHr. care reprezinta invataturi de intelepciune transmise de la maestru la discipol.
In anul 200 dHr. in cartea "Yoga Sutra lui Patanjali", exista unele mentiuni ale chakrelor, vazute ca centri psihici ai constiintei.
Cel mai important text referitor la chakre a ajuns in occident prin intermediul unei culegeri  de texte tantrice realizata de englezul Arthur Avalon in cartea sa " Sarpele de putere", publicata in 1919.

Confrm acestor traditii, exista sapte chakre de baza localizate in corpul subtil, care penetreaza corpul fizic. Corpul subtil este un corp psihic, non-fizic, suprapus cu corpul nostru fizic. ( pentru detalii, citeste despre demonstratiile stiintifice facute cu ajutorul fotografiei Kirliana asupra corpului subtil). In aura, care este manifestarea externa a corpului subtil, campul energetic apare ca o stralucire slaba in jurul corpului fizic.
(remarca ilustratiile din biserici in care Sfintii au in jurul capului desenata aceasta aura.)
 Facand apel la fiziologia moderna, putem constata faptul ca aceste sapte chakre sunt situate in apropierea celor 7 ganglioni nervosi majori care se afla de-alungul coloanei vertebrale. Unele sisteme esoterice vorbesc de 9 sau 12 chakre principale in timp ce alte traditii precum budismul Vajrayana descrie numai cinci astfel de centri. Cum o chakra este un vortex de energie, nu exista o limita pentru numarul lor.
La fel ca si florile, chakrele pot fi deschise sau inchise, pot sa paleasca sau sa infloreasca, in functie de starea de constiinta din interiorul lor. Chakrele, sunt punti de legatura intre diferite dimensiuni - in care activitatea unei dimensiuni, precum emotiile sau gandirea, intra in conexiune cu o alta dimensiune precum corpul fizic. Totalitatea chakrelor noastre formeaza o coloana verticala in trup, numita sushuma.  Putem spune ca sushuma aduce energia psihica de la producator adica de la constiinta pura (Inteligenta Divina, Dumnezeu, Natura , etc) spre consumator, care este individualitatea mentala si fizica de pe acest plan pamantesc.
O chakra a treia supra activata duce la o burta mare si puternica, o chakra a cincea sub-activata duce la umeri stramti sau poate sa provoace o durere de gat; legaturi slabe cu prima chakra pot duce la picioare subtiri sau la genunchi slabiti. Chakrele nu sunt fluide, ci sunt formate din tiparele simbolice ale propriei noastre programari mentale.

"Fiecare chakra care inseamna literalmente disc, roata, poate fi considerata un program pe o discheta, care influenteaza anumite elemente din viata noastra, din programele noastre de supravietuire, din programele noastre sexuale, din modul in care gandim si simtim."

 Continutul chakrelor este format in mare masura din tiparele repetitive ale actiunilor noastre din viata de zi cu zi. Alti factori importanti sunt, de asemenea educatia primita de la parinti si cultura, forma corpului nostru, imprejurarile nasterii precum si informatii din existentele anterioare.
Prin lucrul cu chakrele, ne propunem sa curatam chakrele de tiparele vechi, care nu ne aduc niciun beneficiu, astfel incat aceste tipare ale chakrelor cu tendinte de auto perpetuare sa aiba o influenta pozitiva, iar energia noastra vitala sa continue sa se extinda spre planuri superioare.
"Chakrele pot fi deschise sau inchise, supra-activate sau sub-activate, sau in orice alt stadiu intermediar. Daca o chakra este blocata intr-o stare inchisa atunci nu mai poate nici sa genereze, nici sa primeasca energia specifica planului sau propriu, de exemplu 
energia iubirii (chakra 4) sau a comunicarii (chakra 5)."

De ex. Poti sa iti dai seama in ce stare se afla a doua chakra a ta (sexualitatea) indreptandu-ti mai intai atentia spre abdomen si organelor genitale.
Starile  fizice ne ofera numeroase indicii despre procesele interne. Ce sens conferi emotiilor si sexualitatii? Ce valori incarneaza acestea pentru tine? Ce programe primesti in legatura cu aceste provocari? Esti asa cum iti doresti sa fii? Exista un echilibru intre ceea ce oferi si ceea ce primesti? Exista o scurgere normala, fara efort, sau exista temeri si anxietate?
Apoi poti incepe lucrul pentru a putea imbunatati starea de sanatate a celei de-a doua chakre, facand oricare din actiunile de mai jos:
  • Exercitii fizice care permit relaxarea, deschiderea sau stimularea zonei sacrale a trupului.
  • Lucrul cu imaginile, culorile, sunetele, zeitatile sau elementele asociate cu chakra respectiva, dar si cu miscarea sa constanta sau  curgerea apei si calitatii purificatoare puse in legatura cu aceasta: sa bei multa apa, sa mergi la rau, sa inoti- toate acestea reprezinta modalitati de a lua legatura cu elementul apa, asociat cu aceasta chakra.
  • Lucrul cu sentimentele si valorile personale legate de sexualitate si de emotii si introducerea unor noi perspective in relatia cu ceilalti. 
Toate aceste procese sau fiecare dintre ele pot duce la schimbari in natura ta emotionala sau sexuala.


"Pe taramul fizic, chakrele corespund unor anumite zone ale corpului si anumitor tipuri de activitate.
 Munca este o activitate specifica primei chakre, deoarece are legatura cu supravietuirea. Muzica, legata de sunet si de comunicare, corespunde chakrei a cincea. Visarea, ca functie a vederii interioare, este o activitate specifica chakrei a sasea."

In copilarie, chakrele se deschid in mod succesiv, incepand cu prima, care este dominanta in primul an dupa nastere, si ajungand la chakra din crestetul capului, atunci cand devenim adulti.
Pe plan mental, chakrele sunt tipare ale constiintei- sisteme de credinta prin care experimentam si ne cream lumea personala. Programele din chakrele noastre inferioare contin informatii despre trup, referitoare la supravietuire, sexualitate si actiune. Chakrele superioare ne conduc spre stari universale de constiinta si lucreaza cu sisteme de credinta mai profunde, care implica spiritualitatea si descifrarea sensului.

"Este imposibil sa vorbim despre chakre fara sa mentionam de Kundalini. Kundalini este energia vitala. Kundalini este energia ce o avem toti in noi si este localizata la baza coloanei vertebrale dormind ca un sarpe incolacit in chakra radacina."

Kundalini este rezultatul antrenarii ritmului vibrational al corpului. Rasucirile coloanei vertebrale dau nastere unor ritmuri, care influenteaza bataile inimii, undele cerebrale, si tiparele respiratorii, stimuland diferiti centri situati in creier.  Acest lucru se poate realiza prin meditatie, exercitii de respiratie, sau din pura intamplare, cum stau lucrurile cand vine vorba de treziri spontane.  Trezirea Kundalini se produce atunci cand exista un canal curat, fara blocaje, care face legatura intre toate chakrele. Daca obtinem o intelegere aprofundata a sistemului nostru personal de chakre, putem devenii capabili sa folosim energia Kundalini intr-un mod sigur si usor de anticipat.

"Unde suntem si incotro ne indreptam?"

Din perspectiva sistemului chakrelor, provocarile cu care ne confruntam acum, pot fi intelese  astazi ca o strabatere a chakrei care e asociata in cea mai mare masura cu transformarea, inflacarata chakra a treia. Ardem conbustibilul trecutului, pentru a ilumina calea viitorului. A treia chakra reprezinta valorile predominante  de putere si vointa, de energie si agresiune, de ego si autonomie, care trebuie integrate, rezolvate si depasite in calatoria noastra spre nivelul urmator, chakra a patra, taramul inimii, cu caracteristicile sale de pace, echilibru, compasiune si iubire. "

Documentatie  preluata din cartea " Intelepciunea Chakrelor " Anodea Judith
Poti comanda cartea aici :http://www.librariaonline.ro/practice/spiritualitate/diverse/intelepciunea_chakrelor_cele_sapte_chakre_si_dezvoltarea_personala-anodea_judith-p10064183


Pentru o cunoastere de sine mai profunda si pentru intelegerea functionarii chakrelor iti recomand sa citesti si articolul: http://qyogaflow.blogspot.ro/2014/10/cele-7-chakre-principale-si-exercitii.html

                      Daca ti-a placut articolul de mai sus, te invit sa te abonezi la newsletterul 
Q Yoga Flow

CE VEI PRIMI daca te abonezi la newsletterul Q Yoga Flow
Antrenament pentru trup, educatie pentru minte si bucurie pentru suflet
Materiale si recomandari inedite OUT Of The Box despre:
Constientizarea Maestrului Interior;
Cum sa-ti traiesti viata in armonie, pace, iubire si prosperitate;
Cum sa obtii si sa mentii  sanatatea fizica, mentala si emotionala;
Cum sa depasesti provocarile intampinate cu ajutorul terapiilor alternative;

    Albert Einstein numea "Nebunie: sa faci acelasi lucru iar si iar, asteptandu-te ca rezultatul sa fie diferit."

    Daca ai intrebari legate de domeniile mentionate mai sus, 
    scrie-mi un e-mail la adresa: qyogaflow@gmail.com
    Voi incerca sa iti raspund in maximum 72 ore.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu