miercuri, 4 martie 2015

Ce sunt Mantrele ?


Cuvantul MANTRA este compus din doua parti: MAN, care provine din  radacina sanscrita a cuvantului minte; si TRA, care este radacina sanscrita a cuvantului instrument.

Asadar o mantra este un instrument al mintii, un sunet extrem de puternic si profund, un cumul de vibratii pe care le poti folosi pentru a intra in meditatie.

Conform traditiei Vedice, inteleptii antici aveau capacitatea de a auzi vibratiile subtile produse de natura, precum sunetul vantului, tunetelor, fluturilor, apelor si toate celelalte laturi ale creatiei.


Acestia au  recunoscut faptul ca aceste sunete sunt o manifestare a spiritului in materie. Inteleptii antici au identificat sunetul sacru “om”  sau “aum” ca fiind cel mai elementar sunet, reprezentand “Constiinta Universala Infinita”.   
De 2000 de ani incoace oamenii au folosit aceasta mantra pentru a-si extinde nivelul de Constientizare al Divinitatii.

Profetii antici au identificat toate vibratiile primordiale (mantre) care au stau la baza crearii Universului si acestea au fost inregistrate in literatura Vedica.

Oricine poate sa asculte mantrele daca se cufunda intr-o stare de liniste totala.
Vei simti ca un zumzet creat in aer si pe masura ce focusul tau va ramane pe sunet, vei auzi intr-un final mantrele pe care profetii le-au inregistrat cu mult timp in urma.

De ce repetam silentios mantrele?

Repetarea in liniste a mantrelor in timpul meditatiei reprezinta un mod profund si puternic de a linisti mintea.  Pe masura ce repeti o mantra, se creaza un camp vibrational mental, care ii permite mintii sa experimenteze un nivel profund de constientizare.
In timpul meditatiei, mantra devine abstracta si indiscriptibila, pana ce, in cele din urma esti condus intr-un camp de Constiinta pura din care toate Vibratiile izvorasc.
Repetarea mantrei te ajuta sa te deconectezi de la gandurile tale de zi cu zi, tinand mintea si spatiul dintre ganduri ocupat. Mantrele sunt un support pentru practica meditatiei.
Mantrele pot fi interpretate precum cuvinte antice puternice cu intentii subtile care ne ajuta sa ne conectam cu spiritul, cu sursa creatiei, cu Universului.
Pe masura ce experimentezi diferite stari de meditatie profunda, te eliberezi de gandurile si grijile acumulate si experimentezi linistea profunda care exista dincolo de zgomotul intern al minții.
In aceasta liniste vei putea simti unitate cu toata viata si totodata vei experimenta pace profunda. 

De ce folosim mantre diferite in fiecare zi?
Fiecare mantra induce o vibratie specifica mintii, de aceasta oamenii folosesc mantre diferite, depinzand de intentia lor.
Cu toate acestea, mantrele nu se pot traduce mot a mot, deoarece acestea sunt vibratii ale constiintei.
Cand sunt repetate in liniste, ne ajuta sa ne eliberam de ganduri, ocupandu-ne mintea cu vibratii inalte.
Mantre:
Om saha navavatu / saha nau bhunaktu / saha viryam karavavahai
tejasvinavadhitamastu ma vidvishavahai/
Shanti Shanti Shanti
( Divinitatea ne protejeaza pe toti egal. Fie ca toti sa prosperam impreuna.  Fie ca toti sa fim plini de vitalitate si sa lucram pentru binele nostru comun. Fie ca toata cunoasterea si studiile noastre sa fie iluminatoare si fructoase. Pace, Pace , Pace) 

Hum Sa: Aceasta mantra activeaza atentia transformatoare a constiintei pure.Afirma adevarul esential “ Eu sunt.”

 Shreem NamahAceasta mantra ajuta la manifestarea abundentei divine care sa ne aduca mai aproape de implinirea spirituala. Shreem este mantra asociata cu frumusetea , iubirea si abundenta naturii. 

Brahm AnandaAnanda inseamna Binecuvantare iar Brahman reprezinta totalitatea Universului. Cand folosim aceasta mantra, impartasim fericirea (Binecuvantarea) cu toata lumea, existenta.

 Sarvesham Shantir Bhavatu: Aceasta mantra este un indemn de pace pentru toate fiintele.  Sensul acestei mantre este” Fie sa fie pace, sanatate si bunastare pentru toate fiintele, pentru toata creatia. Cu aceasta mantra vom crea o stare de armonie si liniste pentru toti cei din jurul nostru.

Om Dakini Namaha 
Om: este considerat cel mai elementar sunet al creatiei.
Aceasta silaba sacra reprezinta sunetul primordial al universului, puterea vibratorie care sta la baza intregii existente.
Pe masura ce repetam OM, ne deschidem catre conexiunea noastra cu tot ceea ce este, ne aliniem cu vibratia universului si afirmam ca suntem UNUL.

Dakini: este numele zeitei Dakini care intruchipeaza calitatile primei chakre ( Chakra Radacina). Repetarea numelui ei ca o mantra in timpul meditatiei activeaza chakra radacina prin invocarea energiei (Shakti), a calitatilor sale esentiale. Astfel ne conectam la securitate, siguranta si ne aliniem cu puterea pamantului.
Namaha: Cand este repetat constient in timpul meditatiei, acest sunet creaza o energie vibratorie sacra care inconjoara lumea si apoi ne umple pe noi insine.  
Poti realiza 7 zile de meditatie profunda, lucrand energetic pentru curatarea si activarea celor 7 centri energetici, folosind urmatoarele mantre:

Om Dakini Namaha, Om Rakini Namaha, Om Lakini Namaha, Om Kakini Namaha, Om Shakini Namaha, Om Hakini NamahaOm Katyayani Namaha.


Poti citi mai multe informatii despre Chakre aici: Material Chakre 1 ; Material Chakre 2
Poti asculta diferite mantre, cautand Deva Premal pe Youtube.

 Sursa: DeepackChopra   http://www.chopra.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu